Minden gyermek első és legmeghatározóbb kapcsolata a szüleivel van. A gyerkőc a szülőtől sajátítja el a megfelelő viselkedési normákat, a helyes kapcsolódást más személyekhez, mit kell tennie az egyes szituációkban és mi az, amit nem szabad. Személyiségünk kialakulását, formálódását is segíti e kapcsolat. Ez a legerősebb és legszeretetteljesebb kötelék egész életünk során. 

 

Az első időszakban az újszülött szinte csak szüleivel találkozik, így nagyon fontos, hogy nyugodtan, örömmel töltsék együtt idejüket egy szeretettel teli, harmonikus légkörben.

 

Az első hat hónapban a gyerek még nem tudja kifejezni magát, megértetni, hogy mit szeretne, nem tudja még úgy használni a testét, nem tud helyet változtatni, így ebben csak szüleire számíthat. Ha belegondolunk a csecsemőnek ez az időszak nehéz, ezért sok szeretetre, odaadásra van szüksége. Ha szeretettel fordulnak felé szülei, segítik őt, kielégítik az igényeit, a kisbaba egyre jobban megnyugszik, tudja, hogy számíthat valakire és folyamatosan kezdi birtokba venni, használni a testét.

 

Itt megemlíteném azt is, hogy már ebben a korai életszakaszban is fontos, hogy kisgyermekünkkel egy bizalmi kapcsolatot alakítsunk ki, tudja, hogy ha szüksége van valamire, fáj valamije, akkor apa és anya mindig ott van és segít. Ha éhesek vagyunk megetetnek, ha betegek vagyunk ápolnak, segítik az első lépéseinket, ha elesünk segítenek felállni, ha sírunk megvigasztalnak. Ahogy a gyermek nő ez a bizalmi kapcsolat ugyanúgy fontos lesz, talán egyre fontosabb, de ennek mindenképp kétoldalúnak kell lennie, tehát az is fontos, hogy a szülő is megbízzon gyermekében és higgyen benne.

 

Úgy gondolom, hogy a kölcsönös bizalmat sok-sok kommunikációval lehet csak elérni. Az őszinte beszéd szülő és gyermek közt kimondottan fontos. Ha valami történik, azt a szülőnek meg kell próbálnia elmondani gyermekének is, életkorához mérten alakítva a mondandót, így a gyermek azt látja, hogy mindent meg tudnak beszélni és később ő is őszintén fordul majd szülei felé.

 

A gyermekek szüleiket követik és mintázzák, eszerint kell cselekedni, jó példát mutatni, vezetni a csemetéket. Ahogy mi a szüleinktől kapott minta alapján építjük gyermekünkkel a kapcsolatot, úgy a gyerkőc a tőlünk kapott minta alapján fogja építeni saját gyermekével a kapcsolatát. Tehát ez nem csak a jelenlegi életét befolyásolja, hanem felnőtt létére is kihatással lesz. Nem csak az meghatározó, hogy a szülők gyermekükkel hogy viselkednek, hanem az is, hogy milyen a kettejük kapcsolata. Ha a két szülő egymással harmóniában él, akkor a családi légkör is sokkal kedvezőbb, kiegyensúlyozottabb. A konfliktusterhelt családi légkör a szülő gyermek kapcsolat zavarát okozza. 

 

Nevelni egy gyermeket 0-2 éves korig lehet, utána már a szülei csak példát tudnak mutatni. Ezért lényeges, hogy anya és apa minél hamarabb beszéljék meg, hogyan nevelik majd gyermeküket, milyen elvek szerint, milyen korlátokat szabnak neki, milyen fegyelmező és jutalmazó eszközöket szeretnének használni, mennyi időt szánnak rá, milyen segítséget vesznek igénybe. 

 

Nem attól lesz jó egy szülő – gyermek kapcsolat, ha a szülő sosem szigorú és mindig az van, amit a gyermek szeretne. Vannak helyzetek amikor igenis szükség van a szigorúságra, még akkor is ha abban a pillanatban a gyermek mérges lesz, haragszik, de később majd megérti, hogy anya és apa nem akart rosszat neki. Véleményem szerint nem az a megfelelő módszer, ha hagyjuk, hogy minden helyzetben a gyermek irányítson, fontos, hogy kialakuljon a gyermekben a következetesség és az, hogy kompromisszumot tudjon kötni másokkal.

 

A mai rohanó világban egyre kevesebb idő jut a gyermekekre, ezért a jó kapcsolat kialakítása és fenntartása érdekében fontosnak tartom, hogy minden nap legalább fél- egy órát, úgymond „mi időt” szenteljenek gyerkőcüknek, amikor csak velük foglalkoznak, minden egyéb tényezőt kizárnak (TV-t, telefont). El lehet menni sétálni, lehet együtt játszani, kézműveskedni, igazából maga a tevékenység mindegy is, a lényeg, hogy jól érezzék magukat és egymásra figyeljenek.

 

A megfelelő szülő – gyermek kapcsolat nélkülözhetetlen alapja a feltétel nélküli elfogadás és szeretet, támogatás, segítség céljai elérése érdekében, hogy a gyerkőc érezze, anya és apa mindig itt van, örömmel és szeretettel várják haza. 

 

Ne féljenek kimutatni szeretetüket gyermekük felé, öleljék, szeretgessék gyakran, mondják el neki, hogy mennyire fontos számukra és hogy mennyire szeretik őt. 

 

Szépe Krisztina – gyógypedagógus
Artis centrum
icon

Hol talál minket?

Pozsonyi út 3321, Marina Park

Irodaépület I , 1. emelet

945 01 Komárom, Szlovákia

icon

Hívjon bátran!

Komárom: +421 944 577 257

icon

Írjon nekünk!

info@artiscentrum.sk