A TSMT egy olyan terápia, melynek alapja egy szenzomotoros szemléletű mozgásvizsgálat. A vizsgálat során megállapítjuk, hogy a különböző problémák hátterében organikus, idegrendszeri éretlenség áll-e vagy pedig pszichés eredetűek-e. A teszt százalékosan mutatja meg, hogy az egyes területek (idegrendszer, mozgáskoordináció, taktilis (érintési) terület, ritmusérzék, egyensúly, keresztmozgások, stb.) érettsége milyen szintű és hogy mely területek szorulnak fejlesztésre.

A természet egy sor primitív reflexszel (akaratlan működések, válaszreakciók a környezeti hatásokra) ruházza fel az újszülöttet, amelyek elengedhetetlenül szükségesek a túlélés szempontjából. A fejlődés előrehaladtával azonban más reflexek váltják fel ezeket. Ha ebben a nagyon érzékeny egyensúlyban valahol zavar támad, akkor ezek a primitív reflexek nem tűnnek el és akadályozzák a fejlődést, amely később oka lehet gyengébb tanulási képességeknek, finom működések gyengeségének (például nehezebben tanul meg írni, rajzolni), artikulálatlan beszédnek, éjszakai ágybavizelésnek de akár a tengeri betegségnek is.

A módszer kiválóan alkalmazható a megkésett beszédfejlődésű, megkésett mozgásfejlődésű, autista, magatartásproblémás, hiperaktív és figyelemzavarral küzdő gyermekeknél.