A TSMT egy olyan terápia, melynek alapja egy szenzomotoros szemléletű mozgásvizsgálat. A vizsgálat során megállapítjuk, hogy a különböző problémák hátterében organikus, idegrendszeri éretlenség áll-e vagy pedig pszichés eredetűek-e. A teszt százalékosan mutatja meg, hogy az egyes területek (idegrendszer, mozgáskoordináció, taktilis (érintési) terület, ritmusérzék, egyensúly, keresztmozgások, stb.) érettsége milyen szintű és hogy mely területek szorulnak fejlesztésre.

 

A természet egy sor primitív reflexszel (akaratlan működések, válaszreakciók a környezeti hatásokra) ruházza fel az újszülöttet, amelyek elengedhetetlenül szükségesek a túlélés szempontjából. A fejlődés előrehaladtával azonban más reflexek váltják fel ezeket. Ha ebben a nagyon érzékeny egyensúlyban valahol zavar támad, akkor ezek a primitív reflexek nem tűnnek el és akadályozzák a fejlődést, amely később oka lehet gyengébb tanulási képességeknek, finom működések gyengeségének (például nehezebben tanul meg írni, rajzolni), artikulálatlan beszédnek, éjszakai ágybavizelésnek de akár a tengeri betegségnek is.

 

Tudnivalók a tréningről

 

,, A tornasor személyre szabott tornagyakorlatokból, feladatokból áll, egy tréning 2 hónapra íródik, melyet otthoni környezetben végez el a család. Az egyes gyakorlatok sorrendje, ismétlésszáma, a tréning heti ismétlődése fontos jellemzői a TSMT terápiának, és kiemelt jelentősége van, hogy ezeket a gyakorláskor betartsa a család. A szülők fontos részei a terápiás folyamatnak, ugyanis a fejlesztő szakember számít az ő közreműködésükre. Az eredményeket közösen érik el, ugyanis a szülők az otthoni tornánál a fejlesztő szakembert pótolják azzal, hogy a gyermekkel a meghatározott instrukciók szerint csinálják a feladatokat szerető, de határozott légkörben. “ forrás: https://bhrg.hu/egyeni-tsmt/

 

TSMT tréning javasolt, ha

  • megkésett a beszédfejlődése
  • megkésett a mozgásfejlődése
  • autistizmusra utaló jeleket mutat
  • autizmus spektrum zavarral küzd
  • magatartás problémája van
  • hiperaktív
  • figyelemzavarral küzd