Az INPP mozgás- és készségfejlesztő módszert mintegy 45 éve a Dr. Peter Blythe pszichológus vezetése alatt álló Institute for Neuro-Physiological Psychology (Neuro-Fiziológiai Pszichológia Intézet) dolgozta ki az angliai Chesterben. 

 

Az intézet jelenlegi igazgatója és számos könyv szerzője, Sally Goddard Blythe szerint: „A reflexek az idegrendszeri fejlődés mérföldkövei”. 

 

Az INPP célja a tanulási, viselkedési és mozgáskoordinációs problémák széles skálájának hátterében lévő fizikai tényezők azonosítása, egy kifejezetten erre a célra kidolgozott vizsgálati rendszer által. További célja e problémák megsegítése, egy speciálisan kifejlesztett, kronológiai sorrendben haladó, ”Reflex-korrekciós mozgásprogram” során. 

Az INPP fejlesztő program által a gyermek (ill. felnőtt) reflexprofilja, egyensúlya és adatfeldolgozása javul, ezáltal biztosítja rendszere érettebb, hatékonyabb, kiegyensúlyozottabb működését. 

Az INPP módszer segítséget nyújthat: 

 • idegrendszeri éretlenség, 
 • tanulási és viselkedési problémák széles skálája, 
 • túlmozgásosság, 
 • egyensúlyi problémák, tériszony, 
 • koordinációs problémák, 
 • írási, olvasási nehézségek, 
 • koncentrációs problémák, 
 • szorongás, túlzott félénkség, 
 • jó intelligencia – elmaradó teljesítmény esetén. 

 

Az idegrendszeri éretlenség az összes érzékszervi és mozgásos rendszert érinti, ha egyénenként különböző mértékben is. Egy rendszer (pl. a két szemes együttlátás) hiánya vagy eltérései az összes többi rendszerre (mozgás, egyensúly, hallás, tájékozódás, tanulás és viselkedés) is meghatározóan kihat. 

Az egyes működések (pl. a látási vagy hallási észlelés) javulása, pontosabbá válása viszont – értelemszerűen – pozitívan kihat a gyermek rész- és összteljesítményére.

 

Az INPP Gyakorlatprogram© lépésről lépésre végighalad az alapmozgások ABC-jén, a megszületés előtti szakaszoktól egészen a mászásig. Ily módon segít abban, hogy a gyermek korához szükséges alapkészségei kialakuljanak, ill. pótolja/korrigálja a hiányosságokat. 

A személyre szabott gyakorlatokat NAPONTA 5-10 percben otthon kell végezni, nagy koncentrációval, pontosan és zavartalan körülmények között. 

A Program meg-megszakítása, felületes kivitelezése hátrányos és zavaró lehet, ily módon nem érhető el optimális eredmény sem. 

Az INPP módszer sem csodaszer. Nem old meg minden problémát, az „alapokat” rendezi újra. Befejeztével (cca. 18 hónap) a gyermek részképességei további fejlesztésre szorulhatnak. 

A fejlesztő szakemberek visszajelzéseiből azonban egyértelműen kitűnik, hogy az INPP program sikeres lezárása után a gyermek szükséges fejlesztési ideje sokszor a felére csökken. 

 

Kizáró okok az INPP Program alkalmazásánál: 

 • Gyermek/ felnőtt: Epilepszia, pszichózis, erős tikkelés, kóros idegrendszeri és pszichés elváltozások, sérült gerinc- vagy nyaki csigolyák, kóros túlsúly; 

 

Abszolút nem ajánlott: 

 • Különösen a Program elején: semmilyen heves, vagy tartós egyensúlyi ingereket szolgáltató eszköz – pl. trambulin, körhinta, hullámvasút, gördeszka, forgószék, stb. – használata. 
 • A fejlesztés teljes időtartama alatt: egyéb fejlesztő torna vagy hallásterápia végzése. Minden kiegészítő terápiát a fejlesztő terapeutával kell egyeztetni. 

 

A szülők gondos felkészítését szolgálja a kezelő terapeutával zajló első, tájékoztató jellegű beszélgetés, ami a terápia szerves része. Ez nélkül nem lehet belépni a Programba! Az előkészítőn mindkét szülő részvétele kívánatos.

icon

Hol talál minket?

Pozsonyi út 3321, Marina Park

Irodaépület I , 1. emelet

945 01 Komárom, Szlovákia

icon

Hívjon bátran!

Komárom: +421 944 577 257

icon

Írjon nekünk!

info@artiscentrum.sk