Az “érzelmi biztonság” jelentése mindenki számára valami más és akár nagyon individuális jelentése is lehet. Mégis úgy érzem, hogy meg kell osztanom Önökkel néhány pszichológusok által inspirált gondolatot a témárol, hiszen az érzelmi biztonság kialakítása gyermekkorban az egész további életünket meghatározza.

 

A gyermek érzelmi biztonságának kialakításában a család hatalmas szerepet tölt be. Ahhoz, hogy a gyermek megtapasztalja, elengedhetetlen a megfelelően működő szülő – gyermek kapcsolat. Ez a fajta biztonság egy lelki táplálék a gyermek számára, mely végigkíséri a mentális fejlődését. Ha ezt megadjuk neki, érezni fogja hogy bármi történhet, bármit csinálhat, a család ott lesz mellette.

 

Úgy vélem, hogy az érzelmi biztonság kialakítása egyfajta feltétel nélküli elfogadást is jelent a gyermek számára. Elfogadom őt olyannak, amilyen. Ha a gyermek valami rosszat csinál, ne stigmatizáljuk őt, ne mondjuk neki például azt, hogy „nem vagy elég ügyes“, mert ezzel őt fogjuk minősíteni és romboljuk az önbizalmát. Ilyenkor célszerű a cselekedetet kritizálni, nem pedig magát a gyermeket, mert amint tudjuk, a gyermek nem egyenlő a tetteivel.

 

Fontos, hogy a gyermek pozitív visszacsatolást kapjon. Fektessünk nagyobb hangsúlyt az erősségeire, pozitív tulajdonságaira mintsem a hibáira. Továbbá az érzelmi biztonság kialakítása érdekében fontos éreztetni a gyermekkel azt is, hogy megértjük őt, megértjük az érzéseit, félelmeit, s vele együtt éljük meg örömeit. Az is elengedhetetlen, hogy a gyermek érezze, hogy szülei megbecsülik és erősítik őt. Az a gyermek, aki szeretetteljes légkörben nő fel, sokkal kiegyensúlyozottabbá válik minden téren és sokkal könnyebben tudja majd leküzdeni az élet adta akadályokat.

 

Úgy vélem tehát, hogy az egész érzelmi biztonságnak a lényege többek között a szeretet, a feltétel nélküli elfogadás, a gyermek érzelmi intelligenciájának fejlesztése és a család által nyújtott óvó, védelmező légkör.
Végezetül az érzelmi biztonság kialakítása érdekében rendkívül fontos az is, hogy merjük a gyermek előtt kimutatni a negatív érzelmeket is és buzdítsuk őt  szintén erre, mert ha nem tesszük, azt érjük el, hogy felnőtt korában ezeket az érzéseket el fogja nyomni, ami később nehézségeket okozhat akár a mindennapjaiban is.
Ha a gyermek érzelmi biztonságban érzi magát, be fogja avatni szüleit a saját lelki világába, és az érzéseiről is könnyedén fog tudni beszélni, mert tudja, hogy a család mindig megfogja őt hallgatni és számíthat rá. 

 

Farkas Bernadett
Artis centrum
Pszichológus, etetés és evészavarok terapeuta

icon

Hol talál minket?

Pozsonyi út 3321, Marina Park

Irodaépület I , 1. emelet

945 01 Komárom, Szlovákia

icon

Hívjon bátran!

Komárom: +421 944 577 257

icon

Írjon nekünk!

info@artiscentrum.sk