Konfliktusok mindig is jelen voltak, vannak és lesznek is az életünkben. Ritkaság, ha ki tudjuk őket kerülni, és így bizony kisebb, de akár nagyobb mértékben is képesek befolyásolni a mindennapjainkat.

 

Sokféleképpen lehet értelmezni a konfliktus szó jelentését. Lehet szó csoporton belüli, csoportok közötti, intraperszonális vagy éppen interperszonális, azaz személyközi konfliktusról. Az egyszerűsítés érdekében magát a „konfliktus“ szavat most az ellentmondások, a félreértések és a nézeteltérések kifejezésére használjuk a személyközi kapcsolatokban. Teljesen normális, ha két ember között konfliktus alakul ki, hiszen mindannyiunknak különböző igénye, érdeklődési köre, attitűdje, temperamentuma van, ezért tehát nem meglepőek a félreértések, vagy esetleg a nézeteltérések az interperszonális kapcsolatokban. 

 

Tapasztalataim alapján a személyközi konfliktusok leggyakrabban az iskolában gyermek – gyermek, gyermek – tanár, tanár – szülő között, illetve családon belül gyermek – gyermek, gyermek – szülő, szülő – szülő között alakulnak ki. Ezen a ponton fontosnak vélem megemlíteni, hogy a konfliktus önmagában nem rossz, lehetne akár a pozitív funkciójáról is beszélni, hiszen neki köszönhetően lehetőségünk van a kreatív gondolkodásunkat fejleszteni, melynek segítségével kreatív, innovatív, optimális megoldásmódot találhatunk a konfliktusok, félreértések, nézeteltérések megoldására.   

 

Az alábbi sorokban be szeretnék mutatni Önöknek több pszichológus által elfogadott, és általam is kedvelt két technikát, módszert, melyek a konfliktusok kezelésére, illetve az interperszonális kapcsolatok optimalizására szolgálnak.
Úgy vélem, hogy a következő játékos feladatok rendkívül segítőkészek tudnak lenni a testvérviszály, illetve a szülő – gyermek kapcsolatok finomításánál is. Az elsőt a nagyobb, míg a másodikat a kisebb korosztályú gyermekek részére ajánlanám. Bízom benne, hogy az alábbi tippek elnyerik az olvasók tetszését, és bátran használják majd a mindennapokban a konfliktushelyzetek megoldásának stratégiájaként. 

 

  • LEVÉLÍRÁS: 

Kellékek: papír, toll, lufik, fonal

A játék célja: A konfliktushelyzettel kapcsolatos negatív érzések tudatosítása és azok kezelése. Cél, hogy a személy megértse saját cselekedeteit és a reakcióit, amelyek konfliktusokat válthatnak ki. 

Feladat: A résztvevők elvonulnak egy csendes sarokba. Lehetőségük van egy levet írni annak a személynek, akivel konfliktushelyzetbe (ide tartoznak például a nézeteltérések, vagy a félreértések) kerültek. Ezt a levelet nem szükséges elküldeni a címzett személynek, viszont segít mélyebben elgondolkodni az adott konfliktushelyzeten, annak kiváltó okain. Miután a résztvevők megírták a levelet, választanak egy lufit, melyre a fonal segítségével felkötik a levelet és kiengedik az ablakon. Ezután egy rövid beszélgetés következik, amely az érzésekre irányul, melyeket a résztvevők a lufi elengedésekor érezhettek.

 

  • SZÉKFOGLALÓS JÁTÉK:

Kellékek: Székek, zene.

Előkészület: Kiteszünk a szoba közepére két sorban egymásnak háttal annyi széket,  ahányan játszunk.

A játék célja: Együttműködés

Feladat: Miközben szól a zene, sétálunk, vagy táncolva haladunk körbe, a székek körül. Közben a játékvezető elvesz egy széket. Amikor hirtelen lehalkul, vagy megáll a zene, le kell gyorsan ülnünk egy székre. Akinek nem jutott hely, az kiesik a játékból. (Irányíthatja a zenét). Amikor ismét megszólal a zene, folytatódik a játék. Minden körben kiveszünk egy széket, hogy egyel kevesebb maradjon, mint ahány gyerek van. Az utolsó székre leülő gyerek a győztes. (Óvodásoknál két győztes maradjon a végén).

 

Farkas Bernadett – pszichológus, etetés és evészavarok terapeuta – Artis centrum

 

icon

Hol talál minket?

Pozsonyi út 3321, Marina Park

Irodaépület I , 1. emelet

945 01 Komárom, Szlovákia

icon

Hívjon bátran!

Komárom: +421 944 577 257

icon

Írjon nekünk!

info@artiscentrum.sk