A motiváció kulcsszerepet játszik a tanulásban. A kihívások inspirálóan hatnak az agyi tevékenységre, így a tanulásra is.

 

Tudjátok-e, melyek azok az információk, amelyekre leginkább emlékezünk?
Azokra, melyekhez sok érzelem fűződik! Az érzelmek képesek a memória fejlesztésére. Azokra a dolgokra emlékszünk a legjobban, ami érdekel bennünket.

 

Ezekre a megállapításokra alapozva, bemutatjuk nektek a leghatékonyabb tanulási motivációs ötleteket:

 

1.) Teremts jó hangulatot! 
Már tapasztalhattad, hogy a veszekedés, mint motivációs kísérlet nem vezet sehová, gyermeked tanulását illetően. Próbálj sokkal inkább bizalmat ébreszteni benne, törekedj a nyitott és pozitív kapcsolatra, legyetek csapattársak, ne pedig ellenfelek! Ha jó hangulatban tudtok együttműködni, továbbra is fontos lesz számára a véleményed és meghallgatja javaslataid.

 

2.) Jutalmazd a szorgos munkát! 
A gyerekek figyelme, kitartása még nem elég fejlett, ezért lehet, hogy csak nehezen tudnak az adott feladatra koncentrálni, hiszen annyi minden más érdekesebb dolog rejlik kis világukban, amit szívesebben csinálnának tanulás helyett. Légy következetes és ragaszkodj a szabályhoz, mi szerint, ha végeztél a tanulással, csinálhatod azt, amihez kedved van (nézhetsz egy mesét vagy filmet, átmehetsz játszani a barátodhoz, stb.).

 

3.) Kell egy nyugodt hely! 
Ez mindenkinek valami mást jelent. Előfordulhat akár olyan eset is, hogy hiába van otthon gyermekednek egy takarosan berendezett, cuki gyerekszobája, mégis szívesebben tanul pl. a konyhában. Ne ess pánikba és ne bosszankodj rajta. Ha így történik, próbáld meg még kellemesebbé alakítani számára a választott környezetet.

 

4.) Osszátok fel a feladatokat apróbb részekre! 
Előfordulhat, hogy gyermekednek olykor szüksége lesz a segítségedre, támogatásodra, tanácsaidra. Ha egy hosszabb és összetettebb feladattal álltok szemben (prezentáció, fogalmazás, témazáró dolgozatra való felkészülés), próbáljátok meg azt megfelelően felosztani, több, könnyebben kivitelezhető részre.

 

5.) Töltsd meg az otthonod olvasnivalóval! 
Könyvek, magazinok, újságok. Olvassatok sokat. Inspiráló környezetben könnyebben megy a tanulás is, valamint azt látva, hogy a szülők is gyakran könyvekkel a kezükben olvasgatnak, tanulnak, példa értékű lehet gyermekünk számára.

 

6.) Az érdeklődés felfedezése! 
Találjátok ki közösen, melyek azok a tevékenységek, témák, amelyek érdeklik gyermeked (főzés, autók, repülők, modellek, stb.). Segíts neki a megfelelő szakirodalom beszerzésében, internetes oldlak felkeresésével, ha számodra esetleg távoli a téma, keress valakit, aki otthon érzi magát benne és szívesen beszélget róla csemetéddel. A közös szárnypróbálgatások maradandó élményt nyújtanak mindkettőtöknek.

 

7.) Fejlesztő játékok a tanulási képességek javítására! 
A játszva tanulás a legkönnyebb és legszórakoztatóbb tanulás. Nagyon hasznosak azok a fejlesztő játékok, melyek segítségével kipróbálhat, megfigyelhet dolgokat, de használhattok olyan játékokat is, melyek a látást, hallást, mozgást, érzékelést ejlesztik. Mégjobb, ha ti magatok készítitek el ezeket a játékokat.

 

8.) Ünneplés! 
Ha gyermekednek sikerült elérnie valamilyen pozitív eredményt, azt mindenképpen érdemes jutalmaznod! Egy szívből jövő, kedves dícséret, vagy az együtt töltött, minőségi idő mindig nagyon jól beválnak! 

icon

Hol talál minket?

Pozsonyi út 3321, Marina Park

Irodaépület I , 1. emelet

945 01 Komárom, Szlovákia

icon

Hívjon bátran!

Komárom: +421 944 577 257

icon

Írjon nekünk!

info@artiscentrum.sk