A gyermek megfelelő beszédfejlődése esetén az első szavak körülbelül 10-15 hónapos korban jelennek meg. 18 hónapos korban arra a kérdésre, hogy „Hol van az alma?” – megmutatja a képen, sőt meg is érti, mit kérdezünk tőle. Egy két éves gyermeknek már hozzávetőlegesen 50 szóból álló szókincse van és egy-egy szót ügyesen összekapcsol. Bár pöszeség még előfordulhat, három évesen már grammatikailag helyesen, mondatokban beszél.
 
?Mi lehet a probléma, ha nem így történik?
 
A megkésett beszéd hátterében sokféle indok állhat, melyekre sokan nem is gondolnának. Az egyik fő ok a megkésett mozgás is lehet. Például ha későn kezdett el mászni, ha kimaradt a mászás, ha későn kezdett el járni, a mozgásfejlődés egyes szakaszai felcserélődtek – például kimaradt a mászás, helyette előbb járni kezdett.
 
A mai világban arra is figyelnünk kell, hogy a gyermekkel való közös aktív időtöltést, éneklést, mondókázást sok esetben felváltotta a televízió, telefon, táblagép használat. A gyermek nem éli meg szemtől szemben a kommunikációt, így sajnos ez is torzíthat fejlődésén.
 
Beszédindító foglalkozásainkra azok a szülők is jelentkezhetnek, akik gyermeküknél beszédmegértési problémát tapasztalnak.
Ez a jelenség olyan, mintha a gyermek nem hallana, nem figyelne arra, amit mondanak neki. Ne gondoljuk azt, hogy éppen csak lusta, vagy nincs kedve figyelni, vagy, hogy unalmas számára, amit éppen mondunk neki. Sajnos, ő hiába akarja meghallani, nem úgy hallja vagy csak a töredékét tudja feldolgozni a hallottaknak.
 
Minél hamarabb megtaláljuk a probléma okát, annál gyorsabban tudunk segíteni és annál kevesebb probléma fog megjelenni később az iskolában.
Ha nem foglalkozunk vele, komoly probléma lehet pl. a tollbamondásnál, írásnál, olvasásnál. Ha a beszéd fejlődése három éves korban még mindig eltér a szabályostól, érdemes kideríteni az okát és célszerű felkeresni egy szakembert.
icon

Hol talál minket?

Pozsonyi út 3321, Marina Park

Irodaépület I , 1. emelet

945 01 Komárom, Szlovákia

icon

Hívjon bátran!

Komárom: +421 944 577 257

icon

Írjon nekünk!

info@artiscentrum.sk